AZ ÉLETHOSSZIG TARTÓ TANULÁS megoldást jelent a foglalkoztatottság, az esélyegyenlőség és az életminőség javítására. A versenyképesség feltétele a folyamatos fejlődés, haladás. A munkahelyet nem elég csak megszerezni, azt meg is kell tartani, folyamatosan meg kell felelni a foglalkoztató elvárásainak. A fejlődő gazdaságban az ismeretek folyamatos felújítására, frissítésére, a mindig naprakész dolgozók hatékony munkájára van szükség. A tanulás döntő szakasza a felnőttkorra helyeződik át, ebből adódóan az emberi erőforrásokba történő legfontosabb beruházást a felnőttkori tanulás, a felnőttképzés jelentheti. Az Élethosszig tartó tanulás esetében fontos szerepe van az formális, informális, non-formális tanulásnak.

Formális tanulás: szervezett, strukturált formában folyó tanulás, amely a legtöbb esetben valamilyen bizonyítvány megszerzésével ér véget. Ide tartoznak például az OKJ-s bizonyítvány megszerzését megcélzó szakmai tanfolyamok is.

Informális tanulás: elsődleges célja nem a tanulás, vagy önmagunk képzése, de amelyek során mégis sok olyan ismeretet szerezhetünk, amelyek akár a munkaerőpiaci esélyeinket is javíthatják.

Non-formális tanulás: célja lehet az amikor saját szakmájában tovább képezi magát az ember. De ilyen az is ha kedvezőbb munkafeltételek, jobb fizetés, előnyösebb társadalmi pozíció elérése érdekében kezd valamilyen tanulásba, bizonyítvány megszerzésébe. Lehet olyan is, hogy azért iratkozunk be valamilyen tanfolyamra mert ott új ismeretségeket köthetünk, barátokat találhatunk.